Het bos is iets bijzonders en fascinerends; het is magisch en mysterieus, voor sommigen zelfs griezelig. Als je erin gaat, verwelkomt het ons met stilte, geeft geen commentaar, eist niets, verwijt ons niets, heeft geen verwachtingen.
In plaats daarvan is hij sensueel, kleurrijk en veranderlijk. Hij maakt het ons gemakkelijk om te zijn wie we zijn.
Tegelijkertijd laat hij ons zien dat we altijd kunnen veranderen, zelfs groeien, soms voorbij onszelf – en toch altijd diep geworteld, standvastig blijven.

Was ist Shinrin Yoku?

Shinrin Yoku, correct vertaald als “dompel je onder in de sfeer van het bos”, is een uit Japan afkomstige stressbeheersingsmethode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze tot ontspanning leidt. Sinds enkele jaren is het het modewoord “bosbaden”: geestelijke en lichamelijke verfrissing, geheel zonder zeep, shampoo en water. In Japan is Shinrin Yoku een door de staat erkende methode voor preventie en gezondheidszorg.

De oprichter van Shinrin Yoku is Qing Li, professor en milieuarts aan de Nippon Medical School in Tokio. Hij heeft ontdekt dat tijd doorbrengen in het bos het aantal natural killer cellen verhoogt die kankercellen en virussen bestrijden. Zo wordt ons immuunsysteem op natuurlijke wijze versterkt. Hij stuurde een groep het bos in en liet een andere groep in de stad blijven. Na afloop had de groep uit het bos een significant hoger aantal natural killer cellen, tot 50%.

Het kan als volgt worden samengevat: maak een langzame en ontspannen wandeling, mediteer, doe ademhalingsoefeningen, ervaar wat je omringt, creëer een mandala, laat je energie stromen, voel en raak de bomen aan (misschien zelfs een knuffel) ….

Wat doet Shinrin Yoku?

Het veroorzaakt:

 • Beter omgaan met stress in het dagelijks leven
 • Lagere bloeddruk, bloedsuikerspiegel (vooral voor diabetici) en cortisolniveaus
 • Balancerend effect op het autonome zenuwstelsel (sympathisch – parasympathisch)
 • Verbetering van het immuunsysteem, de slaapkwaliteit en het welzijn
 • Perceptie en intuïtie worden bevorderd
 • Toename van natural killer cellen (bestrijding van virussen en kankercellen)
 • Mindfulness voor het dagelijks leven
 • Een onderdompeling in het bos met alle zintuigen is een preventief medicijn tegen alle beschavingsziekte

Kortom: het algemeen welzijn wordt versterkt en de tevredenheid wordt merkbaar verbeterd.

Op lange termijn verandert het bos onze hersenen. Hoe dichter we bij het bos wonen of in het bos wandelen, hoe beter de stressverwerking in de hersenen functioneert.

Maar hoe doen de bomen dit?

Verantwoordelijk hiervoor zijn de terpenen (bestanddelen van etherische oliën) en andere aromatische stoffen die het bos in de lucht afgeeft. De bomen produceren ze om zich te beschermen tegen insecten en bacteriën. Ons lichaam kan deze terpenen opnemen via de longen of de huid.

Hoe werkt bosbaden?

Bosbaden traint de geest door perceptie en mindfulness oefeningen.

We leren onze zintuigen te gebruiken:

 • Luisteren (bv. de wind, de vogels, het geluid van de beek).
 • De bomen, planten, stenen vanuit verschillende perspectieven bekijken
 • Voelen en aanraken
 • Het ruiken van de boslucht, de geurige planten en bomen

Niet proeven vanwege allergieën en giftige planten of paddenstoelen

Het doel van bosbaden is om ontspannen te zijn of ontspanning te bereiken. Er is geen specifiek doel, geen haast, rennen of competitieve sport. Ga gewoon mee in de sfeer van het bos en zwijg. Stilte is belangrijk omdat het de weg opent naar intuïtie, naar de innerlijke stem.

Hoe vaak en hoe lang bosbaden?

Als je een dag de sfeer van het bos opsnuift, blijkt uit een studie dat je daarna bijna 40% meer killercellen in je bloed hebt – en dit effect houdt 1 week aan. Als je twee dagen in het bos verblijft, stijgt het cijfer tot 100%, en het duurt een hele maand voor het niveau weer daalt.

Dr. Li uit Japan, een van de eerste artsen die het baden in het bos wetenschappelijk in detail heeft bestudeerd, beveelt aan:

 • volledige dag: 4 uur, of 5 KM ontspannen, langzaam wandelen
 • Halve dag: 2 uur of 2-3 km ontspannen en langzaam wandelen.

Elk verblijf in het bos werkt ontspannend, hoe langer en hoe vaker, hoe beter.

Voor wie is bosbaden geschikt?

Bosbaden zijn geschikt voor mensen die zich gestrest en uitgeput voelen. Het kan het genezingsproces ondersteunen bij depressie, angst, burn-out en psychosomatische aandoeningen.

Kinderen brengen ook graag tijd buiten in het bos door, omdat ze daar hun nieuwsgierigheid kunnen botvieren en zich vrij kunnen bewegen.

Zoals gezegd, is de onderdompeling in de sfeer van het bos een preventief medicijn tegen alle beschavingsziekten. Dus baden in het bos is goed voor iedereen.

Bosbaden zijn onder andere bijzonder geschikt als doorlopend groepsaanbod in psychosomatische klinieken of revalidatieklinieken.

Wat is er nodig voor bosbaden?

Voor bosbaden zijn weerbestendige kleding, stevige schoenen, een kleine picknick, iets te drinken en eventueel een zitkussen nodig.
Het maximum aantal deelnemers is 10.

Wat kost dit nu?

De prijzen zijn

 • Eenmalige sessie 30 €
 • 2 personen: 25 €/persoon
 • 3-6 personen: 20 €/persoon
 • vanaf 7 personen: 15 €/persoon

In principe is het aantal deelnemers beperkt tot 10.
Bosbaden duurt ongeveer 3 uur. Een duur van 2 uur of tot +- 5 uur is ook mogelijk.
Prijzen voor een combinatie van bosbaden en wandelen, groepstarieven, een kortere of een langere duur van bosbaden zijn te verkrijgen op aanvraag.

Bosbaden in de vorm van cadeaubonnen?

Het is ook mogelijk individuele cadeaubonnen te geven voor bosbaden of een begeleide wandeling.